Anne Frank

Anne-Frank-DeskAnne Frank was haar naam, niet Anne Fleur. De laatste dagen moet ik steeds vaker aan haar denken, aan Anne, Anne Frank.

Een klein meisje die ondergedoken zat op een achterkamertje achter een boekenkast en een dagboek bijhield. Zonder het besef dat ze er ooit uit zou komen, maar met hoop. Met de hoop dat ze ooit op een dag weer Frank en vrij mocht zijn.

Helaas hebben het lot en de Gestapo anders bepaald en stierf zij in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Anne F had een droom, ooit een groot schrijfster te worden. Is ze ook geworden, het Achterhuis behoort in de Nederlandse literatuur tot het meest gelezen boek ter wereld.

Maar Anne Fleur, Anne F, meisje,meisje. Waar heb je het over? Baudet jeuk? Weet je wel dat de Grüne Polizei Anne Frank hebben opgepakt? Groen, jeweetselluf, die jou zo enorm hebben laten vallen.  Jesse, waar jij de posters op je gekraakte kamertje van had hangen, je jezelf klaar op vingerde ?

Jesse is klaar, met jou, en wij ook. Zeker na jullie vreedzame betoging in Hamburg tegen de G20. Dat was niet vreedzaam, dat was puur terrorisme. Auto’s in de fik steken, winkels plunderen, agenten verwonden, honderden. Hoe kun je dan spreken over een volgens Joop geslaagde actie?

Niemand durft nog iets te zeggen, ik wel. Tuig ben je, tuig van de richel.

Demonstreren oké, mag,moet! Maar hoe kun je dan in vredesnaam (pleonasme) dit geweld goedkeuren? Je bent af, en verdient de naam Anne F niet eens. Je mag niet eens ruiken waar Anne F gescheten heeft.

Zij maakte het verschil, jij maakt ze juist groter.

Schaam je, heel hard.

Advertenties