Jaar in vogelvluchtelingen.

f6ae1746ff1ba88a6f6282644be832afd9778d7e‘We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemáál, kontje kaal!” Dat zongen we altijd in de bus tijdens schoolreisjes. Maar jeetje, wat een jaar weer! Facebook stelt ieder jaar in vogelvlucht voor je afgelopen jaar nog eens te bekijken. Ben niet zo een vogelaar, maar plots werd ik geïnteresseerd in vogelen. Want welke vogels kennen wij nu eigenlijk allemaal?

In Nederland kennen wij vooral de mus, best een saai vogeltje. De huismus, grijze mus, dooie mus. Maar ons nationale vogeltje is de grutto en plots moest ik aan Rutte denken. De baltsroep van de grutto (oftewel spriet) klinkt met wat fantasie als: ‘Rutte, Rutte’ maar als je goed luistert klinkt het als: ‘Pleur allemaal lekker op met je referenda!’ De koekkoek en de spriet leggen namelijk tijdens de referenda-maand niet, koekkoek! Door habitatverlies is dit van oorsprong oer-Hollandse vogeltje inmiddels door uitsterven bedreigd.

De natuurlijke habitat van de Zwarte kraai huisvest zich ook in Nederland. De zwarte kraai is helemaal zwart, van het verenkleed tot aan zijn grote kraaiende vogelbek. En toen moest ik ineens aan Sylvana denken. Zwarte kraaien zijn alleseters en maken op een opportunistische manier gebruik van de bronnen die in hun leefgebied aanwezig zijn. Een kraai kraait niet, maar krast: ‘kraa-kraa-kraa’. Maar als je goed luistert klinkt de baltsroep als : ‘Het is allemaal de schuld van de witte mens’! Soms is er samenwerking tussen kraaien, de een leidt het slachtoffer af, terwijl de ander het nest leegrooft om vervolgens stiekem een eigen nestje te bouwen. Door zijn roofzuchtige aard en krassende geluid is hij niet zo geliefd bij de mensen en de Turkse tortel.

Er zijn trouwens weinig of geen vogels die zich sneller vermenigvuldigen dan de Turkse tortel. Onvolwassen vogels zijn bruin en worden geleidelijk aan steeds lichter tot ze na een paar jaar helemaal wit met zwart zijn. Zittend lijken volwassen vogels bijna helemaal wit omdat de zwarte vleugelpennen verborgen zitten onder de witte bovenvleugelkleuren. En toen moest ik aan Kuzu en Özturk denken, tortels in wolfskleuren. De baltsroep van de Turkse tortel is meestal een drielettergrepig jankerig geKoerd van ‘wèèè’ maar als je goed luistert, klinkt het als: ‘Heil Erdogan!’

Nee, dan de Bundesadler, de nationale vogel van Duitsland en Frau Merkel. De baltsroep van de steenarend is :’kjie-kjie-kjie’ maar als je goed luistert, klinkt het als : ‘Wir schaffen das!’ Deze roofvogel stond in de tijd van de nazi’s op bijna alles wat gemaakt werd, uniformen, wapens en slabbertjes. De steenarend, koning van de vogels en het symbool van hemelbestormende macht en weerbaarheid is vleugellam, ooit zo wijd, nu op armlengte afstand. Bij wet is het verboden deze beschermde diersoort opzettelijk te verontrusten, te beschadigen, vaste verblijfplaats te verstoren en het nest te beschadigen door het wegnemen of opzettelijk vernielen van de eieren. Frau Merkel heeft daar vet Scheiße aan en pleurt het hele nest vol met honderden terugkerende Syrische haviken, niet geheel toevallig ook het nationale vogeltje en wapenteken van Syrië.

Blijft over de grote geelkuifkaketoe, hun oordekveren zijn lichtgeel en hun kuif is heldergeel. De huid rondom hun oogring is wit, soms met een hele licht blauwe waas. En toen moest ik denken aan Wilders en Trump. De kuif van de grote geelkuifkaketoe staat omhoog als hij angstig, agressief of seksueel geprikkeld is. Hun vlucht is snel met korte vleugelslagen, afgewisseld door glijvluchten, vaak in grote cirkels. Hun vlucht wordt vergezeld door hun hard, repeterend gekrijs maar soms ook schreeuwend, fluitend, of klokkend. De baltsroep van de grote geelkuifkaketoe is erg schel en kan oplopen tot 130 decibel.

ac17eafa6d7a3d487ec4fcdb2ebf7ff1

 Zij worden bedreigd door het verdwijnen van nestmogelijkheden omdat steeds meer grote oude bomen worden geruimd, mijn grote angst voor 2018. De baltsroep van de grote geelkuifkaketoe is iets wat we zelf allang weten, maar als je goed luistert klinkt het als: ‘Vogelen prima, maar dan wel in je eigen nest!’ Ik ben meer voor het in stand houden van de vrije vogel. De vredes-en-tortelduif, de vreemde vogel, de paradijsvogel. Mijn baltsroep is: ‘Laat je niet langer vogelen!’ maar als je goed luistert klinkt het als: ‘We zijn door al die vreemde vogels allang als vogeltjes voor de kat’.

Advertenties

Een gedachte over “Jaar in vogelvluchtelingen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s