4 mei, wel voor mij, lawaaihoer.

KZ Auschwitz, Brillen
Vernichtung der Juden in Polen durch die Nazis Zeugen des Massenmordes: ein Berg von Augengläsern in Oswiecim [Auschwitz]. ZentralbiH
Het is 4 mei, de dag dat wij Nederlanders 2 minuten lang herdenken, opdat wij nooit vergeten! Wij herdenken 2 minuten lang onze voorouders die nu iedere roeptoeter de gelegenheid geven te roeptoeteren wat hij maar wil. Wij denken even 2 minuten aan 6 miljoen kinderen, moeders, vaders, opa’s en oma’s die omgebracht zijn door de waanzin van een dictator.

Ik denk even 2 minuten aan mijn familieleden, de broer van mijn vader, mijn oom, die nooit teruggekeerd is uit de oorlog. Ik denk even 2 minuten aan mijn opa Daan, die opgepakt is tijdens de oorlog en nipt aan een concentratiekamp is ontkomen. Ik denk even 2 minuten aan mijn oma, die terwijl opa Daan ‘weg’ was twee joodse meisjes uit de Deurloostraat een schuilplaats heeft gegeven. Ik denk even 2 minuten aan mijn oma Maria, die ontelbaar keer 400 km heen-en-weer liep met de handkar langs het spoor van Amsterdam naar Limburg om linnengoed te ruilen tegen voedsel. Ik denk even 2 minuten aan mijn opa Lassie die gedurende de oorlog tientallen joden met gevaar voor eigen leven in zijn kelder een schuilplaats gaf. Ik denk even 2 minuten aan mijn vader die als 6 jarig kind stripboekjes verkocht op straat om voor deze mensen eten te kopen. Ik denk even 2 minuten aan mijn nichtjes die nooit hun voorouders hebben mogen leren kennen omdat ze allemaal zijn omgekomen in de gaskamer. Ik denk even 2 hele minuten lang aan alle families die hun geliefden zijn verloren. Ik denk even 2 minuten lang aan iedereen die ik niet ken en mij de mogelijkheid geven nu te leven in vrijheid.

Vandaag even 2 minuten stilte, al is het alleen al voor jou, vuile lawaaihoer…..opdat je nooit vergeet dat je hier kunt roeptoeteren wat je maar wil, hier wel. Na 2 minuten ben je pas bij het 163’ste slachtoffer.

Dus houd jij voorlopig maar even je bek, Rogier Temeijerink, niet even 2 minuten, maar het liefst voor altijd!

Advertenties

4 gedachten over “4 mei, wel voor mij, lawaaihoer.

  1. Nu ik wat meer over je achtergrond weet kan ik je columns beter in perspectief plaatsen. Niets dan hulde voor je familie die 75 jaar geleden de juiste keuzes hebben gemaakt. Het gaat niet eens over het hart op de goede plaats hebben, maar over het fundamentele verschil tussen goed en fout. Over het niet doelloos kijken wat er gebeurt maar aktie ondernemen. Over het niet zwijgend toestemmen maar je mond opentrekken. Over het niet angstig alles en iedereen over je heen laten walsen, maar het opstaan voor je rechten. Inmiddels is het in Europa WEER te laat voor de joden, over 10 tot 15 jaar is het onmogelijk om als jood nog in Nederland te wonen. Wij wachten het niet af en vertrekken nog deze zomer naar Israel. Ik heb medelijden met de Nederlanders die geen opties hebben en nergens naar toe kunnen….

    Like

  2. Dat het maar gezegd is, al zullen “zij” die roeptoeteren het óf niet lezen of zich tekort gedaan voelen. want dat is de kwestie.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s